Festa del Batre

1r diumenge d'agost

 

No es pot dir blat que no sigui al sac i ben lligat.

Pel juliol, les garbes a l'era i els bous al sol.

 

A l'era de ca l'Isabeló arriben les garbes que s'han segat un mes abans; el carro és l'encarregat de fer-les arribar a l'era. Abans, les garbes s'anaven a buscar ben de matinada; calia tenir-les totes a l'era quan sortís el sol. Carregar bé un carro de garbes era tot un exercici d'habilitat: s'equipava amb els cèrcols, pals i cordes, ja que calia encahir-n'hi el màxim.

Les garbes es distribuïen per l'era, unes a tocar de les altres, es deslligaven i s'escampaven amb les forques de dues pues. Un cop estesa la batuda, tocava esmorzar; mentrestant el sol podia començar a escalfar les espigues.

Allí els batedors s'encarregaran de separar la palla del gra, per poder conservar-los i utilitzar-los separadament i ser aliment per a animals i persones.

El trill per l'animal anava donant tombs per damunt de la batuda i trinxava les espigues. Després de diverses voltes , es girava la batuda, es remenava i s'escampava de nou. A continuació es passava un corró de pedra per acabar de fer caure el gra de les espigues, i després es ventava i passava pels porgadors; abans, però, s'havia passat un tiràs i escombrat amb les escombres de botja. Un cop net, el gra s'ensacava i es guardava.

El treball a l'era de ca l'Isabeló dura tot el matí i s'acaba la jornada amb un arròs popular que, en les darreres edicions ha plegat més de 600 persones. Un dinar que, igual que l'esmorzar del segar i el dinar del sembrar, preparen el grup de dones de Cabra, unes dones que des dels inicis han participat activament en les festes.